Złote zasady gotowania w woku

Kuchnia dalekowschodnia znacząco różni się od tej, z którą ma się do czynienia w Europie. Jedną z różnic są zastosowane w niej naczynia. Wok jest jednym z nich, a technika przygotowywania na nim potraw, znacząco różni się od tego, z czym ma się do czynienia w polskiej lub europejskiej kuchni.

Jeśli smażyć, to na dobrym oleju

Jeśli smażenie potraw ma przynieść oczekiwany skutek, to należy je przeprowadzić z wykorzystaniem optymalnego oleju. W tym celu sprawdzają się przede wszystkim te oleje, które mają bardzo wysoki punkt dymienia. Należą do tej grupy m.in. oleje z pestek winogron, kokosowe, sezamowe i arachidowe. Warto też podkreślić, że gwarantują one niepowtarzalny smak przygotowywanych w ten sposób potraw i ich głęboki, naturalny aromat.

Kolejność dodawania składników

Jeśli patelnia wok (sprawdź) ma spełnić stawiane przed nią kulinarne zadania, to musi być ona „obsługiwana” zgodnie z prawidłami dalekowschodniej kuchni. Te zaś głoszą, że potrawa musi być w nim przygotowywana całościowo. Wiąże się to z koniecznością dodawania poszczególnych składników zgodnie z pewną zasadą: wpierw wprowadza się te składniki, których przygotowywanie trwa dosyć długo, a na koniec te, których smażenie jest bardzo krótkie (np. warzywa).

Jak przygotować woka?

W patelni wok niezwykle istotne jest to, aby była ona odpowiednio przygotowana do dalszego procesu gotowania. Proces ten należy rozpocząć od solidnego rozgrzania patelni, a następnie – od polania jej olejem. Należy pamiętać, aby olej ten był w miarę równomiernie rozłożony na powierzchni patelni, dzięki czemu można mieć pewność, że potrawy nie będą do niej przywierać. Na sam koniec należy wrzucić do woka aromatyczne przyprawy, to jest papryczkę chili, czosnek i cebulę. Dzięki temu stworzony zostanie specyficzny klimat, który wypełni potrawy odpowiednim aromatem.

Gotowanie – o czym pamiętać?

Przygotowując potrawę na patelni wok, należy pamiętać o konieczności ciągłego mieszania zawartych w niej składników. Można to robić na dwa sposoby: za pomocą prostych sztućców lub też poprzez charakterystyczne, półkoliste ruchy całego naczynia. Służą do tego specjalne, podwójne uchwyty, które są umieszczone na dwóch bokach patelni. Za ich pomocą można w łatwy i bezpieczny sposób chwycić cały wok.

Podsumowując, przygotowanie potraw na woku wymaga odrobiny wiedzy i doświadczenia z zakresu kuchni dalekowschodniej. Niemniej warto postawić na tą patelnię, gdyż ma ona swój wyjątkowy i niepowtarzalny charakter, a także specyficzne właściwości kulinarne i termiczne.

Previous Article
Next Article