Grillowanie w domu
Zimą i jesienią marzymy o zjedzeniu grillowanej potrawy. Okazuje się, że nie jest to problem, aby znaleźć naczynie służące do tego. Z pomocą przychodzi grillowa patelnia.
Patelnie do grillowania
Dobry sposób na przygotowanie zdrowych i małokalorycznych potraw to patelnie mające za zadanie przygotowanie posiłków w podobny sposób, jak te na grillu tradycyjnym.
Do wyboru mamy patelnie:
– żeliwne- są ciężkie, za to możemy je używać w każdego rodzaju kuchenkach; będą towarzyszyć przez długie lata, gdyż charakteryzują się wytrzymałością i odpornością
– stalowe – są tak samo trwałe, jak te wykonane z żeliwa;
– aluminiowe- najmniej trwałe ze wszystkich, mogą niedokładnie grillować i przypalać przygotowywane produkty

Powłoki, którymi pokryte są patelnie
Podobnie ważny aspekt przy wyborze patelni, jak to, z jakiego materiału zostały wykonane
Możemy rozróżnić powłoki:
– ceramiczne- dobrze rozprowadzają ciepło, produkty na niej smażone nie przywierają; wadą jest to, że można je uszkodzić widelcem lub metalowymi łyżkami
– teflonowe- posiadają podobne cechy, jak ceramiczne
– tytanowe- jedne z najbardziej wytrzymałych na rynku; nie dość, że równomiernie rozprowadzają ciepło, nie przypalają potraw, to jeszcze są odporne na zarysowania i uszkodzenia
Wybierając patelnię idealną warto wziąć pod uwagę jej cechy charakterystyczne, przeznaczenie, wielkość, kuchenkę, na której będzie używana. Nie bez znaczenia jest też kwota, jaką musimy na nią wydać.
Jednak w tym przypadku warto zainwestować większą sumę, gdyż dobrej jakości patelnia może służyć nam nawet kilkanaście lat bez konieczności jej wymiany. Przed zakupem warto wziąć pod uwagę wszystkie wymienione kwestie.