Z jakiego materiału powinno się wybrać tortownicę?
Jak wybrać tortownicę? Nad tym pytaniem zastanawia się ogromna ilość kucharek i kucharzy, którzy chcą przygotowywać możliwie jak najlepsze wypieki w zaciszu swojej własnej kuchni. Można oczywiście w tym miejscu skupiać się na takich sprawach, jak wielkość danej tortownicy, czy też nawet jej kształt, lecz największy wpływ na wygodę użytkowania, a jednocześnie na efekty w postaci pieczonych ciast, ma materiał, z którego dana tortownica została wykonana.
Tortownica z ocynowanej blachy
Nie da się ukryć, że zdecydowanie w polskich kuchniach najpopularniejszą wersją tortownicy jest ta, która została zrobiona z ocynkowanej blachy. Co stoi za tak dużą jej popularnością? Głównym powodem w tym wypadku jest oczywiście niska cena, a także olbrzymia dostępność. Taki model da się za niewielkie pieniądze nabyć nawet w małym okolicznym sklepie spożywczym. Co więcej, tego typu tortownice są dość lekkie, a dzięki temu – wygodne.
Niestety ma ona także pewne wady, których nie da się zignorować, jeśli chce się mieć model możliwie jak najlepszy. Przede wszystkim wspomnieć tu trzeba o wysokim ryzyku uszkodzenia mechanicznego takiego modelu, a także dużej podatności na rdzewienie.
Tortownica wykonana z aluminium
Innego typu równie popularnym modelem jest tortownica, która zrobiona jest z aluminium. Jest to materiał bardzo lekki, a przy tym niezwykle mocny i trwały. Jego ogromną zaletą jest fakt, że nagrzewa się niezwykle szybko, a jednocześnie równomiernie, więc uzyskuje się w takiej tortownicy dobrze wypieczone ciasta.
Oczywiście sporą wadą takiej wersji jest to, że jest ona dość cienka, a to powoduje, że narażona jest na odkształcanie się, co oczywiście wpływać będzie później na kształt ciasta. Co więcej, jest to tortownica, która jest bardzo mocno podatna na zarysowania, więc łatwo można ją porysować np. podczas wyciągania z niej ciasta. Co również bardzo istotne, podczas korzystania z takiego modelu niezbędne jest wykorzystywanie dodatkowego papieru do pieczenia, ponieważ aluminiowe ścianki powodują silne przywieranie wypieków.