Sałatka grecka w wersji na bogato

Przeglądając różnego rodzaju przepisy kulinarne często znajdujemy proste sałatki na bazie trzech – czterech składników. Warto więc tym razem skorzystać z przepisów kulinarnych, które odkrywają nową odsłonę sałatki greckiej, która naprawdę jest sycąca i pyszna, a także zachwyca swoimi kolorami.

Składniki, które trzeba mieć:

– Sałatę lodową, ale można wykorzystać także mix różnych sałat, które akurat będziemy mieć pod ręką, a nawet i rukolę

– Oliwki czarne oraz zielone

– Pomidorki koktajlowe

– Ogórek

– Czerwoną paprykę

– Pokrojony w kostkę ser feta

– 1 podwójną pierś z kurczaka

– 0,5 szklanki oliwy,  4 łyżki oleju oraz 2 łyżki octu winnego do przygotowania sosu

– Czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.


Po inne smaczne przepisy zajrzyj również tutaj: https://www.mniammniam.com/przepisy.php


Wykonanie wcale nie powinno być trudne

Sałaty należy opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć nadmiar jej nadmiar, na przykład wykorzystując suszarkę do sałaty. Wszystkie świeże warzywa trzeba obrać oraz pokroić w kostkę. Dosypać odpowiednią ilość oliwek oraz pomidorków koktajlowych. Aby ser feta dobrze się kroił w kostkę najlepiej wyjąć go z lodówki około pół godziny przed podjęciem próby krojenia. Jeśli natomiast obawiamy się, czy uda się nam go ładnie pokroić, można kupić już pokrojoną fetę w specjalnym wiadereczku.

Jeśli nie jesteśmy wegetarianami możemy pozwolić sobie na mięsny dodatek do sałatki w postaci kurczaka. Można go wcześniej zamarynować w soli, pieprzu i słodkiej papryce, a następnie podczas przygotowywania sałatki pokroić go w paski lub w kostkę i podsmażyć przez około 10 minut na rozgrzanej patelni. Po zdjęciu mięsa z ognia najlepiej odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik, dzięki temu tłuszcz ze smażenia nie dostanie się do samej sałatki. Sos do sałatki przygotowujemy poprzez mieszanie olejów oraz dodanie przypraw. Całość składników należy polać przygotowanym sosem około kwadrans przed podaniem.

Aby całość była bardziej sycąca, opcjonalnie możemy przygotować także chrupiące grzanki lub bagietki. Można to zrobić podpiekając pieczywo na patelni, w opiekaczu, a nawet w piekarniku przez około kwadrans czasu. Smacznego!