Moda na zaparzacze do kawy typu mokka

W Polsce jest bardzo duża moda na zaparzacze do kawy typu mokka, czyli zwykłe kawiarki. Urządzenia te są zdecydowanie bardziej złożone niż tradycyjne zaparzacze, dlatego też warto bliżej im się przyjrzeć.

Co warto wiedzieć?

Właściwie dobrany, profesjonalny dzbanek do kawy w typie mokka oferuje niezrównane doznania nie tylko smakowe, ale również zapachowe, dlatego też warto jak najszybciej postawić na ten nietypowy sprzęt. Kawiarki bez żadnego większego problemu można używać na kuchenkach każdego typu, dlatego też cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Każda profesjonalna kawiarka składa się z 3 głównych części. Pierwszą z nich jest oczywiście zbiornik na wodę, druga to specjalny zbiornik górny, a trzeci to zbiornik środkowy, który wyposażony jest w sito. Wsypując ziarenka kawy na sito pamiętać należy o tym, że w żadnym wypadku nie można ubijać kawy, ponieważ w ten sposób można zniszczyć swój sprzęt.

Jak działa kawiarka?

Ekstrakcja kawy odbywa się tradycyjną metodą ciśnieniową. Dolny zbiornik jest podgrzewany do temperatury wrzenia, dzięki czemu pod wpływem ciśnienia płyn może przedostać się do góry. Porządny zaparzacz do kawy koniecznie musi być wykonany z wysokiej jakości materiałów. Najlepsze modele wykonane są ze stali nierdzewnej, które są bardzo trwałe i niestety dość drogie. Warto zwrócić uwagę także na to, aby kawiarka miała specjalny zawór bezpieczeństwa, dzięki któremu nie będzie ryzyka, że urządzenie wybuchnie w trakcie przygotowywania napoju. W pierwszej kolejności warto postawić na sprzęt od renomowanego producenta.