Dlaczego warto wybrać naczynia z powłoką ceramiczną

Na rynku akcesoriów kuchennych co czas pojawiają się jakieś nowości. Kiedyś wielkim odkryciem był teflon, dzięki któremu o wiele trudniej było przypalić garnek czy patelnię. Teflon pozwala smażyć praktycznie bez użycia tłuszczu, co jest ważne dla osób dbających o zdrowie i linię. Niestety teflon łatwo ulega zarysowaniu, a smażenie na takiej patelni zdrowo już nie jest. Od kilku lat jest jednak dostępna alternatywa- powłoką ceramiczna- również nieprzywieralna, ale pełni bezpieczna dla naszego zdrowia. Czym są garnki ceramiczne i dlaczego warto je wybrać?

Powłoka ceramiczna – co to takiego?

Taka powłoka to nic innego, jak mieszanka gliny i minerałów wypalona w bardzo wysokiej temperaturze. Co ważne nie zawiera polimeru PFTE (czyli teflonu) a mimo to ma właściwości non stick. Za to powłoki ceramiczne w garnkach są zwykle wykonane z naturalnych minerałów, dzięki czemu są nie tylko przyjazne dla zdrowia, ale także dla środowiska. Naczynia z powłoką ceramiczną może nie należą do najtańszych, ale bez problemu można znaleźć modele porównywalne cenowo z dobrymi jakościowo naczyniami z powłoką teflonową.

Zalety naczyń z powłoką ceramiczną

Na rynku dostępne są patelnie i garnki ceramiczne, a także rondle i formy do pieczenia. Takie naczynia mają wiele zalet, oto kilka z nich:

– są odpowiednie dla osób na niskotłuszczowej diecie- można w nich smażyć bez tłuszczu;

– nie korodują i trudno je zarysować;

– dobrze rozprowadzają ciepło, szybko się na nich smaży, a dzięki temu oszczędza energię;

– jedzenie do nich nie przywiera i do tego bardzo łatwo je później wyczyścić.