kociol-warzelny-gazowy-ogrzewanie-posrednie-seria-700

Kotły warzelne – podstawowe zastosowania

Trudno sobie wyobrazić nowoczesną gastronomię bez tzw. kotłów warzelnych. Są to duże pojemniki, które wykorzystuje się w procesie przygotowywania potraw. W zależności od ich konstrukcji, mogą one pełnić dwojakie zastosowanie w kuchni. O jakich procesach jest tu mowa?

Gotowanie zup i innych potraw ciekłych

Klasyczny kocioł warzelny jest urządzeniem gastronomicznym wykorzystywanym do przygotowywania różnego rodzaju zup i czasami sosów. Za jego pomocą można też gotować napoje, w tym również kompoty. Kotły do potraw płynnych są najprostszymi konstrukcjami dostępnymi na rynku. Są to też bardzo często modele, które są zasilane parą. W związku z tym, że jej temperatura znacznie przekracza wartość 100 stopni, można w nich bardzo szybko zagrzać nawet duże ilości wody i innych płynów.

Obróbka termiczna mięs

kocioł gastronomiczny

Niektóre gastronomiczne kotły do gotowania, wykorzystywane są w procesie obróbki termicznej mięs. Za ich pomocą można – nawet na skalę przemysłową – gotować mięso, parzyć je, a także jeśli zachodzi taka potrzeba – również wytapiać z niego tłuszcz. Tego typu konstrukcje wymagają najczęściej profesjonalnego i (częściowo) zautomatyzowanego systemu sterowania. Zaleca się również, aby były zasilane za pomocą gazu lub prądu elektrycznego. Dzięki temu znacznie zmniejsza się ich bezwładność cieplna, a co za tym idzie – ogranicza się zużycie energii.

Gastronomia gastronomii nierówna

Każdy gastronomiczny kocioł do gotowania wyróżnia się swoimi własnymi i „indywidualnymi” właściwościami użytkowymi. Dzięki temu, są to konstrukcje odpowiednie dla:

– jednostek oświatowych,
– restauracji,
– hoteli,
– szpitali (choć w coraz mniejszym stopniu),
– prywatnych pensjonatów,
– podmiotów zajmujących się organizacją imprez masowych,
– stołówek.

Reasumując, każdy z nich jest przeznaczony dla konkretnych zastosowań, co ma istotne znaczenie w kontekście ich późniejszej eksploatacji.

Previous Article
Next Article