Z jakiego materiału wybrać nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to przede wszystkim bazowy element wyposażenia, zwłaszcza jeśli mowa o nożach. Jest to niezbędne narzędzie dla każdego kucharza, zarówno amatora jak i profesjonalisty. Nóż szefa kuchni to bardzo uniwersalne urządzenie i można nim kroić, siekać, szatkować czy wykrawać. Cechą charakterystyczną tego typu noży jest szerokie ostrze tuż przy rękojeści, które zawęża się. Najbardziej popularne noże to takie, które mają długość ostrza od 19 do 25 centymetrów.

Jak najlepiej naostrzyć nóż?

Do naostrzenia tego typu noży trzeba stosować specjalne kamienie lub diamentowe ostrzałki – standardowe też powinny sobie poradzić. Aby poprawnie naostrzyć nóż szefa kuchn,i trzeba poruszyć krawędziami ostrza kilkukrotnie po całkowitej powierzchni ostrzałki.

Na co zwrócić uwagę wybierając nóż szefa kuchni?

Wybierając nóż szefa kuchni najlepiej robić to u renomowanych producentów, ponieważ rozpoznawalność marki da gwarancję jakości. Nóż powinien dobrze leżeć w dłoni, a posługiwanie się nim nie powinno sprawiać trudności.

Noże z jakiego materiału wybierać?

Śmiało można stwierdzić, iż noże szefa kuchni powinny być wykonane z solidnego, wytrzymałego materiału o bardzo dobrej jakości. Najczęściej do produkcji tego typu noży stosowana jest stal nierdzewna, która pozwoli korzystać z takiego noża przez wiele lat. Właśnie noże ze stali nierdzewnej to obiekt westchnień niejednego profesjonalnego kucharza. Warto też wspomnieć o stali damasceńskiej, która jest także bardzo trwałą oraz wytrzymała. Kolejnym rodzajem materiału z jakim można się spotkać jest dwutlenek cyrkonu. Cechuje się białą barwą ostrza i jest niesamowicie lekki.

Jakie znaczenie ma twardość stali przy wyborze noża?

Jeśli mowa o zależności między twardością ostrza, a jego trwałością, to odpowiedź jest dość prosta. Im twardsza będzie stal, tym dłużej nóż będzie służyć. W przypadku noża szefa kuchni, który jest wykuwany ze stali, twardość podawana jest w stopniach w skali Rockwella. By lepiej sobie wyobrazić twardość danej stali, najlepiej będzie sobie zobrazować to, iż twardość diamentu wynosi około 69 stopni w skali Rockwella, a najlepsze noże szefów kuchni posiadają twardość od 56 do 61 stopni Rockwella.

Jak najlepiej korzystać z noża szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni oferuje kucharzom naprawdę wiele zastosowań. Jeżeli nie ma się pod ręką stosownego noża, to przy pomocy właśnie noża szefa kuchni można śmiało kroić, siekać, szatkować, rozgniatać, a nawet przenosić rozdrobnione produkty z deski do patelni ,garnka lub woku.

Previous Article
Next Article