patelnia elektryczna

Patelnie elektryczne gastronomiczne – dlaczego warto?

Patelnie elektryczne przemysłowe to urządzenia zasilane prądem, które umożliwiają smażenie i duszenie wielu potraw na raz. Stalowe, często prostokątne maszyny o znacznych gabarytach nie przypominają wyglądem standardowych patelni umieszczanych na palnikach kuchenek. Wykorzystanie takich akcesoriów może okazać się niezbędne w wielu restauracjach. Jak działają elektryczne patelnie i dlaczego warto się na nie zdecydować?

Właściwości patelni elektrycznych

Urządzenie składa się z tzw. wanny smażalniczej i podgrzewających ją elementów. Wyposażone jest również w specjalnie zaprojektowaną pokrywę. Większość patelni posiada regulator mocy i lampki, które sygnalizują zmiany temperatury. W konstrukcji pojawia się również lej odprowadzający nadwyżkę tłuszczu i system przechylający, który ułatwia czyszczenie sprzętu. Jakie są zalety wykorzystania patelni elektrycznej w lokalu gastronomicznym?

patelnia elektryczna

Zalety korzystania z urządzeń

Patelnie elektryczne gastronomiczne, dzięki dużej powierzchni grzewczej, umożliwiają przede wszystkim przyrządzanie dużej ilości jedzenia na raz. To wyjątkowo istotne w dużych lokalach, w których pracuje się w pośpiechu. Dzięki specjalnym właściwościom, możliwe jest przygotowanie chrupkich i dobrze wysmażonych potraw. Budowa pokrywy chroni przed ściekaniem skroplonej wody bezpośrednio do części z tłuszczem. Termostat zapewnia opcję precyzyjnego ustawienia pożądanej temperatury. Bez problemu można tu przyrządzać nawet bardziej wymagające dania.

Czy na pewno warto?

Wiele osób obawia się, że koszty użytkowania patelni na prąd będą wyższe niż modeli ustawianych na kuchence gazowej. Producenci starają się jednak tworzyć energooszczędne urządzenia. Możliwość przygotowania większej ilości posiłków na raz zapewni ekonomiczne wykorzystanie energii. Elektryczna patelnia to praktyczne rozwiązanie do każdego lokalu, sprawdź szczegóły na gastronet24.pl.

Previous Article
Next Article