Patelnia ceramiczna – niezbędny element każdej kuchni
Każda osoba lubiąca gotowanie powinna mieć w swojej kuchni patelnię ceramiczną, ponieważ ten niepozorny sprzęt kuchenny ma wiele zalet. Co każdy amator gotowania powinien wiedzieć o patelni z powłoką ceramiczną?
Patelnia ceramiczna – podstawowe informacje
Dla wielu osób ważny okaże się fakt, że ten rodzaj patelni jest ekologiczny. Oznacza to, że podczas smażenia nie są uwalniane żadne substancje, mogące w jakikolwiek sposób zaszkodzić ludziom lub otoczeniu. Istotne jest także to, że do smażenia można nie używać żadnego tłuszczu lub też lać jego minimalną ilość, jednocześnie mając pewność, że przygotowywany produkt nie będzie przywierał do patelni. Aby móc jak najdłużej korzystać z atutów ceramicznej patelni należy pamiętać o tym, by używać jej w odpowiedni sposób.
Przede wszystkim stosując taką patelnię ceramiczną należy uważać na to, by nie stosować zbyt dużego ognia. Niestety zbyt wysoka temperatura może sprawić, że ceramiczna powłoka zostanie uszkodzona, a tym samym patelnia nie będzie chronić przed przywieraniem jedzenia. Istotne jest także to, aby patelnię myć ręcznie, przy użyciu miękkiej gąbki. Co ważne, sprzętu nie trzeba myć wodą po każdym użyciu, niekiedy wystarczy przetarcie go papierowym ręcznikiem.