Sztuka smażenia naleśników

Naleśniki są jedną z najbardziej uniwersalnych potraw. Złote placki same w sobie wydają się może bez charakteru, jednak w połączaniu z odpowiednimi dodatkami mogą stać się pysznym daniem. Samych rodzajów ciasta naleśnikowego jest bardzo dużo, dzięki czemu możemy uzyskać naleśniki biszkoptowe, razowe, kruche czy francuskie.

Niestety, powszechnie uważa się, że umiejętność smażenia naleśników jest czymś wyjątkowym i nie każdy może się nią pochwalić. Tymczasem sekret tkwi w wyborze odpowiedniej patelni i dobrze przyrządzonym cieście.

 

Jaka patelnia do naleśników jest najlepsza?

Przede wszystkim, musi posiadać niskie brzegi, które umożliwiają swobodne podrzucanie ciasta. Wtedy przewrócenie naleśnika na drugą stronę nie będzie problemem nawet dla kompletnego amatora sztuki kuchennej. Dobrym rozwiązaniem jest wybór patelni z dnem o strukturze groszkowej, co zapewnia równomierne smażenie się naleśnika i zapobiega przypalaniu. Patelnia do naleśników koniecznie musi posiadać powłokę nieprzywierającą i być dobrej jakości. Zdecydowanie lepiej jest jednokrotnie zainwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości, niż później wymieniać go co miesiąc.

Podsumowując, naleśniki smażyć może każdy, bo wcale nie jest to trudną sztuką, o ile posiada się naprawdę dobrą patelnię.

Previous Article
Next Article