Przepis na idealny sos beszamelowy

Każda gospodyni doskonale zdaje sobie sprawę, że idealny sos beszamelowy może zdziałać cudza. To on świetnie komponuje się z daniami z makaronu. Pasuje do różnego rodzaju zapiekanek, ryb, mięs a nawet samych warzyw. Czy idealny przepis na sos beszamelowy istnieje? Oczywiście! Oto on.

Po pierwsze – podstawa tkwi w produktach

By stworzyć swój niesamowity sos, który będzie podstawą do wielu dań – należy wcześniej zaopatrzyć się w następujące produkty: 2 szklanki po 250 ml mleka, czubate 3 łyżki mąki pszennej, 50 g masła, według uznania – soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Po drugie – wykonanie

W małym garnku na małym ogniu powoli roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy małymi partiami mąkę, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Można umieścić garnek na małym ogniu (ja jednak polecam dodawać kolejne produkty od razu po zdjęciu z grzania). Tak oto powstanie gładka masa, do której należy dodać mleko oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Teraz przestawiamy garnek na palnik i podgrzewamy sos około 10 minut – nie doprowadzając do wrzenia i ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak oto w kilka minut mamy gotowy sos, który możemy dodać bezpośrednio do makaronu, polać nim ryby czy mięso.

Po trzecie – różne kompozycje

Przepis na sos beszamelowy: https://www.mniammniam.com/Sos_beszamelowy-3640p.html, który widnieje pod podanym linkiem to baza, którą każda gospodyni może śmiało urozmaicać wedle upodobań. Niektóre z nas do sosu dodają świeże zioła (np. koperek czy natkę pietruszki), sok z cytryny, ostrzejsze przyprawy, oliwki, a nawet żółty ser. Wszystko zależy od tego, co nam smakuje oraz od potrawy, która będzie jemu towarzyszyć. Warto eksperymentować i urozmaicać sos, gdyż świetnie pasuje do naprawdę wielu dań i co najważniejsze – nie jest sztuczny i kochają go dorośli oraz małe dzieci.

Jak widać z powyższego, przepis na sos jest banalnie prosty i niesamowicie szybki. Zawsze wychodzi, dlatego nie bójmy się go przygotowywać do różnych dań. Wiele pań obawia się jego kaloryczności – jednak łyżka czy dwie sosu do dobrego mięsa czy ryby nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów. Smacznego.