Jak wybrać termos obiadowy?

Pojemniki termiczne to doskonała alternatywa dla zwykłych pojemników na jedzenie. Takie rozwiązanie sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy chcemy zjeść ciepły posiłek poza domem. Termosy obiadowe (patrz tutaj na przykłady) możemy zabrać ze sobą do szkoły, pracy, ale też na działkę, czy krótką wycieczkę. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Pojemność pojemnika termicznego

Wybierając wielkość termosu należy pamiętać o najważniejszej zasadzie: żeby utrzymywał temperaturę posiłków (wysoka lub niską) musi być w pełni uzupełniony. Jeśli mamy zamiar użytkować pojemnik samodzielnie, wystarczy nam taki o pojemności około 500 ml. Jeśli mamy duże zapotrzebowanie żywieniowe, można skusić się na 750 ml objętości, na potrzeby całej rodziny lepiej sprawdzą się termosy o pojemności ponad 1 litra. Jeśli dobrze dobierzemy wielkość naczynia gwarantowane jest, że płynne i półpłynne posiłki zachowają swoją temperaturę przez kilka godzin.

Materiał wykonania

Termosy wykonane są ze stali nierdzewnej lub tworzyw sztucznych. Do zalet pojemników stalowych należą solidność i odporność na uszkodzenia, odporność na pochłanianie zapachów i długie utrzymywanie ciepła. Są jednak cięższe od termosów plastikowych, które choć łatwiejsze w przenoszeniu, są delikatniejsze i krócej utrzymują temperaturę.