Raclette – sposób na przekąskę w grupie znajomych

Istnieją potrawy, które dziś cieszą się popularnością w konkretnych krajach, zwłaszcza wśród elit czy wyższych grup społecznych, tymczasem wywodzą się jedynie z praktycznego świata pracowników fizycznych. Nie inaczej jest w przypadku raclette, czyli potrawy szwajcarskiej, którą niegdyś zobaczyć można było przede wszystkim na pastwiskach, gdzie zatrzymywali się pasterze strzeżący owiec.

Nazwa „raclette” oznacza, jak zwykle w takich przypadkach, kilka rzeczy. Jest to z jednej strony rodzaj sera, z którego wykonuje się tę potrawę, ale i sposób jej przygotowywania. Tradycyjne raclette wywodzi się, jak zostało wspomniane, ze szwajcarskich pastwisk, gdzie pasterze spragnieni gorących posiłków przygotowywali do miękkości na ciepło gatunek sera, układając go na kamieniach wokół ogniska.

Doskonałe na spotkania

Raclette, podobnie jak i inny sposób przyrządzania sera – fondue – jest bardzo wygodną opcją, jeśli organizujemy spotkanie rodzinne czy oczekujemy na wizytę grupy przyjaciół. Danie przygotowuje się bardzo łatwo, ponieważ wystarczą odpowiednie naczynia do raclette, aby w wygodny sposób przy wspólnym stole stworzyć wygodne miejsce do wspólnego biesiadowania.

Smaczne i zróżnicowane

Przede wszystkim raclette tworzy się w taki sposób, że każdy jest w stanie samodzielnie stwierdzić, jak chce zjeść to danie. Wystarczy przygotować odpowiednio dużo dodatków, aby każdy z gości mógł zjeść ciepły, lekko roztopiony ser odpowiedniego gatunku z takimi przyprawami i dodatkami smakowymi, które najbardziej się nam podobają.

Previous Article
Next Article