Czy warto kupić woka?

By w pełni rozsmakować się w daniach kuchni azjatyckiej, nie trzeba wcale chodzić do restauracji. Pyszne posiłki stir-fry można przygotować samodzielnie w domu. W Internecie dostępnych jest mnóstwo przepisów, orientalne składniki, takie jak na przykład ocet ryżowy, czy sos rybny są już łatwo dostępne, a w sklepach można kupić specjalną patelnię do przygotowywania takich dań.  

Stir-fry w domowej kuchni

Kiedy już wybierzemy interesujący nas przepis i zaopatrzymy się we wszystkie potrzebne składniki, musimy również pomyśleć o zakupie woka. Nikt nie twierdzi, że potraw azjatyckich nie można przygotowywać na zwykłych patelniach, jakie każdy z nas ma w kuchni, jednak przyrządzanie jedzenia w woku sprawia, że smakuje ono bardziej autentycznie.  

Wok to patelnia przeznaczona specjalnie do przygotowywania posiłków metodą stir-fry. Polega ona na szybkim smażeniu w niewielkiej ilości tłuszczu, za to w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu warzywa nie tracą swojej chrupkości, a mięso pozostaje soczyste. Kształt woka sprawia, że z łatwością można wymieszać w nim wszystkie składniki, a niewielkie dno pozwala na użycie zaledwie kilku kropel oleju. 

Jak wybrać patelnię wok?

Dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią najlepszym rozwiązaniem będą woki z powłoką non-stick. Dzięki temu czyszczenie patelni nie będzie sprawiało kłopotów. Wybierając takiego woka, należy pamiętać, żeby nie rozgrzewać go zbyt mocno, bo może to uszkodzić fabryczną warstwę non-stick. Z drugiej strony, początkujący kucharze będą działać na pewno w sposób bardziej zachowawczy, nie rozgrzewając woka do czerwoności. W związku z tym nie należy martwić się zbyt szybkim zużyciem powłoki nieprzywieralnej.

Bardziej doświadczeni kucharze mogą spróbować swoich sił w pracy z wokiem wykonanym ze stali węglowej. Taki wok przed pierwszym użyciem należy wypalić. Polega to na rozprowadzeniu na powierzchni woka cienkiej warstwy oleju roślinnego i rozgrzaniu naczynia do momentu, kiedy olej zacznie dymić. Proces ten można powtórzyć kilka razy, każdy kolejny sprawi bowiem, że naturalna powłoka non-stick będzie się wzmacniać. 

Podobnie będzie się działo po każdym użyciu woka do przygotowywania posiłków. Nie dość, że patelnia będzie zmieniać barwę na czarną, będzie pokryta mocnym naturalnym teflonem, to każda kolejna potrawa będzie miała coraz bardziej wyrazisty smak, tak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. 

Każdy kucharz może dobrać patelnię odpowiednio do swoich oczekiwań, umiejętności i możliwości. A domowego stir-fry na pewno warto spróbować!

Previous Article
Next Article