Bezglutenowe potrawy

Dieta bezglutenowa może sprawić wiele kłopotu tym, którzy dopiero niedawno dowiedzieli się o swojej chorobie. Mogłoby się wydawać, że należy zrezygnować ze swoich ulubionych potraw. Jednak wcale tak nie musi być. Wystarczy tylko poznać zamienniki tradycyjnych składników zawierających gluten. Dzięki temu będziemy mogli przygotować sobie tak samo pyszne dania, jak przed informacją o chorobie. To także wskazówka dla tych, którzy będą gościć w domu osoby z nietolerancją glutenu.

Klasyczne dania

Dbając o osoby z alergią pokarmową, producenci żywności wypuszczają na rynek produkty, które są wolne od glutenu. Dlatego bez obaw możemy przygotować klasyczne kotlety schabowe czy mielone. Zamiast pszennej bułki wystarczy dodać tą bezglutenową, dostępną w każdym sklepie ekologicznym. Następnie usmażyć je jak zwykle. Musimy tylko pamiętać, by nie wymieszać bezglutenowych składników z tymi, które nie mają certyfikatu zapewniającego brak glutenu.

Jeśli zaopatrzymy się w odpowiednie produkty, jesteśmy w stanie przygotować każdą potrawę. Nie będzie problemu z przyrządzeniem klasycznego rosołu, makaronu, leczo, naleśników czy zapiekanki. Nie musimy się martwić także o ciasta czy pieczywo. Możemy z powodzeniem sami je przygotowywać. Wymaga to cierpliwości, jednak po pewnym czasie dojdziemy do wprawy.

Czy kuchnia bezglutenowa jest nudna?

Oczywiście, że nie. Mitem jest, że musimy zrezygnować z urozmaiconych posiłków. Mając do wyboru bogactwo warzyw, przypraw, ziół możemy stworzyć niesamowite dania. Niektórzy uważają nawet, że są znacznie smaczniejsze od tych zawierających gluten. Mamy szansę odkryć smaki nowych kasz, ziaren, dodać nieznane nam wcześniej mąki do naszych wypieków. Na rynku dostępnych jest wiele nowości np. mąka teff, z sorgo. Nie będzie również problemów z kupieniem mięsa np. kiełbasy do leczo klasycznego, szynki do zapiekanki. Wybór jest ogromny, więc i pomysłów nie będzie brakować. Obecnie mamy możliwość ugotowania większości potraw w bezglutenowej wersji, tak samo smacznej i pożywnej.