Lampy owadobójcze – niezbędny sprzęt sanitarny
Gastronomiczne lampy owadobójcze to urządzenia ultrafioletowe przeznaczone do eliminowania owadów latających. Zakres ich zastosowania to głównie przedsiębiorstwa gastronomiczne i handlowe.
Zasada działania lampy owadobójczej
Konstrukcja lampy owadobójczej obejmuje następujące podstawowe elementy:
- Lampa ultrafioletowa (1 do 3, w zależności od modelu), która emituje światło w celu przyciągnięcia owadów latających;
- Metalowa siatka pod napięciem, która jest niezbędna do zabicia owadów (w kontakcie z siatką owady zostają porażone prądem i natychmiast giną).
Czasami lampy owadobójcze wyposażone są w specjalną tackę, która ma za zadanie zbierać martwe owady. Lampa owadobójcza jest bezpieczna dla zdrowia człowieka, ponieważ promieniowanie ultrafioletowe jest dość łagodne.
Korzyści z eksploatacji gastronomicznych lamp owadobójczych UV
- wygoda i bezpieczeństwo użytkowania;
- łatwa instalacja i konserwacja;
- szybkie i skuteczne łapanie, niszczenie owadów;
- minimalizacja ryzyka zakażenia zwierząt i ludzi chorobami przenoszonymi przez owady;
- tworzenie komfortowych warunków życia i pracy człowieka;
- brak jakichkolwiek zapachów podczas pracy sprzętu;
- możliwość korzystania z lampy o każdej porze dnia;
- brak potrzeby specjalnej opieki;
- ta sama wydajność zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz;
- niezawodność;
- długa żywotność.
Aby osiągnąć maksymalny efekt, należy stosować gastronomiczne lampy owadobójcze przez całą dobę, ale w ciągu dnia zasięg zmniejsza się o połowę. Są urządzenia, w których owady są niszczone przez wyładowanie elektryczne, są też modele, w których na siatkę nakładany jest klej. Ta ostatnia opcja doskonale sprawdza się w pomieszczeniach, w których zgodnie z wymogami ochrony przeciwpożarowej nie wolno używać urządzeń z odprowadzeniem elektrycznym (magazyny, suszarnie, silosy).