gastronomiczne lampy owadobójcze

Lampy owadobójcze – niezbędny sprzęt sanitarny

Gastronomiczne lampy owadobójcze to urządzenia ultrafioletowe przeznaczone do eliminowania owadów latających. Zakres ich zastosowania to głównie przedsiębiorstwa gastronomiczne i handlowe.

Zasada działania lampy owadobójczej

Konstrukcja lampy owadobójczej obejmuje następujące podstawowe elementy:

  • Lampa ultrafioletowa (1 do 3, w zależności od modelu), która emituje światło w celu przyciągnięcia owadów latających;
  • Metalowa siatka pod napięciem, która jest niezbędna do zabicia owadów (w kontakcie z siatką owady zostają porażone prądem i natychmiast giną).

Czasami lampy owadobójcze wyposażone są w specjalną tackę, która ma za zadanie zbierać martwe owady. Lampa owadobójcza jest bezpieczna dla zdrowia człowieka, ponieważ promieniowanie ultrafioletowe jest dość łagodne.

Korzyści z eksploatacji gastronomicznych lamp owadobójczych UV

  • wygoda i bezpieczeństwo użytkowania;
  • łatwa instalacja i konserwacja;
  • szybkie i skuteczne łapanie, niszczenie owadów;
  • minimalizacja ryzyka zakażenia zwierząt i ludzi chorobami przenoszonymi przez owady;
  • tworzenie komfortowych warunków życia i pracy człowieka;
  • brak jakichkolwiek zapachów podczas pracy sprzętu;
  • możliwość korzystania z lampy o każdej porze dnia;
  • brak potrzeby specjalnej opieki;
  • ta sama wydajność zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz;
  • niezawodność;
  • długa żywotność.
gastronomiczne lampy owadobójcze

Aby osiągnąć maksymalny efekt, należy stosować gastronomiczne lampy owadobójcze przez całą dobę, ale w ciągu dnia zasięg zmniejsza się o połowę. Są urządzenia, w których owady są niszczone przez wyładowanie elektryczne, są też modele, w których na siatkę nakładany jest klej. Ta ostatnia opcja doskonale sprawdza się w pomieszczeniach, w których zgodnie z wymogami ochrony przeciwpożarowej nie wolno używać urządzeń z odprowadzeniem elektrycznym (magazyny, suszarnie, silosy).

Previous Article
Next Article