duży szybkowar 6 litrów

Czy szybkie gotowanie jest możliwe?

Przez wiele lat gotowanie uznawane było za proces żmudny i długotrwały. Żadna pani domu nie wyobrażała sobie nawet, że przygotowanie ziemniaków może trwać kilka chwil- ich przyrządzenie zawsze związane było z czasem 30- 40 minut. Podobnie sprawała miała się z mięsem oraz innymi produktami spożywczymi- szybkie gotowanie się ich nie imało.

Rozwój technologi przemysłowej i gastronomicznej sprawił jednak, że XXI wiek stał się czasem nie tylko szybkiego jedzenia (fast food), ale również nie dłuższego gotowania.

duży szybkowar 6 litrów

Szybkowar turecki, bo o nim mowa, to szczelny garnek, którego budowa zapewnia wytworzenie wysokiego ciśnienia skracającego znacznie czas gotowania. Możliwości dawane przez ten typ garnka są bardzo duże, dlatego posiada on coraz więcej zwolenników.

Zastosowana technologia szczelności jest nie tylko bezpieczna, ale również energooszczędna. Aktualnie znajdujące się w ofercie szybkowary zasilane mogą być zarówno energia elektryczną, jak i gazem z kuchenki gazowej. Oszczędności z tytułu użytkowania szybkowara są widoczne już nawet po miesiącu jego użytkowania.

Nie mniej ważną zaletą jest brak zmiany smaku potraw. Pomimo przyrządzania ich w wyższej temperaturze- nie tracą one swoich właściwości odżywczych oraz aromatu.