Czego można nie wiedzieć o gastronomicznym uzdatniaczu wody?

Uzdatnianie wody to proces, który w gastronomii jest wręcz niezbędny. Kuchnia to miejsce, w którym działa mnóstwo urządzeń zasilanych wodą bieżącą. Każde z nich jest narażone na osadzanie się kamienia, co w praktyce może doprowadzić do szybkiego zniszczenia nie tylko zaworów automatycznych (np. w przypadku zmywarek), ale też czajników, pralek itd.

Uzdatnianie wody w gastronomii

W celu wyeliminowania nadmiaru jonów wapnia i magnezu (odpowiedzialnych za dużą ilość kamienia w wodzie), należy wykorzystać potencjał jaki oferuje gastronomiczny uzdatniacz wody. Jest to urządzenie, wewnątrz którego znajduje się specjalna warstwa filtrująca. W przypadku urządzeń gastronomicznych jej wydajność jest bardzo duża i sięga nawet 30 – 40 litrów na minutę. Warstwa filtrująca składa się ze specjalnej, gęstej gąbki, która filtrując wodę, skutecznie usuwa z niej jony odpowiedzialne za nagromadzenie się kamienia.

Regeneracja – funkcja specjalna

Filtr znajdujący się w urządzeniu (który najczęściej umieszczony jest wewnątrz specjalnej rurki) szybko się zapycha. To oznacza, że już po kilku dniach konieczna jest jego regeneracja. W urządzeniach półautomatycznych regeneracja odbywa się w sposób ręczny, to jest poprzez naciśnięcie specjalnego przycisku. W przypadku urządzeń automatycznych gastronomiczny uzdatniacz wody z GastroPuls sam oczyszcza filtr. Dzięki temu nie ma potrzeby, by angażować do tego celu pracownika.

Zarządzanie regeneracją uzdatniacza

I tu pojawia się problem. W trakcie regeneracji uzdatniacz nie działa, a to oznacza, że do instalacji przepływa jedynie twarda woda. W toku działania restauracji może być to poważnym problemem, zwłaszcza jeśli proces oczyszczania filtra trwa od kilkudziesięciu minut to godziny. W tym czasie restauracja musiałaby de facto zaprzestać swej działalności lub też korzystać z odrębnego, rezerwowego systemu zasilania w zmiękczoną wcześniej wodę.

Automatycznie = funkcjonalnie

W praktyce oznacza to, że użycie zautomatyzowanego, gastronomicznego uzdatniacza wody jest dużo efektywniejsze. Urządzenie to można zaprogramować na regenerację w godzinach nocnych, dzięki czemu restauracja nie musi korzystać z twardej wody. W przeciwnym razie uzdatniacz musiałby zostać oczyszczony przez pracownika w porze nocnej, co z oczywistych względów nie jest ani wygodne, ani praktyczne.

Reasumując, obecność gastronomicznego uzdatniacza wody jest niezbędna w celu zachowania właściwych proporcji jonów wapnia i magnezu w wodzie. Problem ten jest dość istotny, gdyż tylko niewielki procent obszaru Polski ma dostęp do miękkiej wody.

Previous Article
Next Article