Profesjonalne frytownice w gastronomii

Gastronomia jest branżą, w której działa coraz więcej osób. Niektórzy zakładają duże restauracje, a innym wystarczy prowadzenie małego punktu przy ruchliwej ulicy miasta. Coraz popularniejsze staje się również prowadzenie biznesu za pomocą food tracka. Jest to specjalnie przerobiony samochód za pomocą, którego można sprzedawać szybkie przekąski na różnego rodzaju festynach, koncertach albo w miejscowościach wypoczynkowych latem i zimą. Bez względu na formę prowadzenia gastronomii wymaga ona zaopatrzenia w odpowiedni sprzęt na przykład w profesjonalną frytkownicę.

Wyposażenie kuchni w małej gastronomii

Wyposażenie kuchni będzie zależało od wielkości prowadzonej działalności. Oczywiście do podstawowych sprzętów będą należały kuchenka, zlewozmywak i zastawa stołowa oraz blat do przygotowywania posiłków. Potrzebne będą również garnki, patelnie i piec. Naturalnie, jeśli działalność obejmuję obsługę dużej restauracji sprzętów będzie dużo więcej. W zakresie wyposażenia będą również wszelkiego rodzaju urządzenia z zakresu małego AGD, takie jak blendery i miksery. Nie można również zapomnieć o obowiązkowym niemal we wszystkich lokalach ekspresie do kawy.

Zalety frytownic

Urządzenia do smażenia frytek są niemal obowiązkowym sprzętem w każdym punkcie gastronomicznym. Jest to spowodowane niesłabnącym powodzeniem, jakim to proste danie cieszy się od wielu lat. Frytki podawane są w zestawach z kurczakiem lub rybą oraz jako samodzielne danie z ketchupem. Smażone ziemniaki upodobały sobie zwłaszcza dzieci, dla których porcja dobrze wysmażonych frytek jest jednym z ulubionych dań restauracyjnych.

Korzystanie z profesjonalne frytkownicy przyśpiesza czas smażenia frytek oraz ułatwia codzienne sprzątanie po zamknięciu lokalu. Urządzenie może posiadać na przykład specjalny kranik za pomocą, którego można w szybki sposób pozbyć się zużytego po smażeniu oleju. Frytownia wykonana ze stali nierdzewnej jest łatwa do umycia oraz wytarcia.

Do czego jeszcze można użyć frytownice?

Profesjonalne, duże frytownice (https://www.gastropuls.pl/frytownice-gastronomiczne) można używać do wielu innych dań. Za ich pomocą przygotowuje się na przykład ryby oraz mięsa w panierce. Ich smażenie wygląda tak samo, jak smażenie frytek więc cały proces przebiega bardzo szybko i sprawnie. Frytownice można wykorzystać także przy okazji smażenia pączków lub racuchów. Smażenie na głębokim tłuszczu zapewni im chrupiącą i pyszną skórkę. Wielozadaniowa frytownica sprawdzi się zwłaszcza w mniejszych lokalach, które nie mogą pozwolić sobie na inwestowanie w kilka rodzajów urządzeń.

Previous Article
Next Article