zastawa stołowa kuchenna

Zastawa stołowa – na co dzień i od święta

Zabiegani, zapracowani w powszedni dzień nieczęsto zasiadamy do pięknie nakrytego stołu. Posiłki jemy szybko i nie przywiązujemy większej wagi do wyglądu zastawy – liczy się funkcjonalność, a nie estetyka. Są jednak w życiu każdej rodziny chwile podniosłe i uroczyste, gdy na stole króluje świąteczna zastawa obiadowa, której jakość i piękno podkreślają wagę uroczystości.

Zestaw obowiązkowy


Porcelana na świąteczny stół musi być inna od tej używanej na co dzień. Zazwyczaj jemy to samo, więc rangę święta powinniśmy podkreślić wyjątkowym nakryciem stołu. Zastawa obiadowa powinna liczyć tyle elementów, aby zarówno naczynia używane bezpośrednio przez biesiadników jak i te, na których dania są serwowane, były z tego samego kompletu. Warto więc zaopatrzyć się w zastawę stołową mogącą służyć co najmniej tuzinowi gości.

Powrót do tradycji


Posiadanie dużego serwisu z porcelany (np. z Bokono) było kiedyś czymś naturalnym – każda panna młoda dostawała wiano, w którym zastawa stołowa zajmowała poczesne miejsce. Pieczołowicie przechowywana służyła rodzinie przez wiele lat a następnie była przekazywana kolejnym pokoleniom. 
Dziś ten obyczaj nie jest tak powszechny jak kiedyś, ale coraz częściej młode pary proszą gości o zakup zastawu naczyń z porcelany. W tym celu znajdują sklep znanej firmy, wybierają komplet naczyń a goście weselni mogą wybrać jakąś cześć zestawu i ją sfinansować. Taka lista prezentów ślubnych pozwala na zakupienie nawet bardzo drogiego i dużego serwisu.

Być może już wkrótce tradycyjne przekazywanie rodzinnej porcelany znów wróci do łask, aby piękno rodzinnej zastawy stołowej cieszyło wzrok następnych pokoleń.